2018 Topjaar voor Friedesse Molen

    Eethuis en nieuwe bewoners brengen leven in de brouwerij  
2018 gaat voor de Friedesse Molen in Neer de boeken in als een topjaar. De 14e eeuwse watermolen kreeg dit jaar al duizenden bezoekers meer. Dat komt door de opening afgelopen lente van het gelijknamige eethuis met prachtig buitenterras in het volledige gerestaureerde molenaarshuis. Ook de nieuwe bewoners van dit huis zorgen - na 20 jaar leegstand -  voor nieuw leven in en om dit pittoreske plekje in de gemeente Leudal. Door onder meer deze ontwikkelingen is de financiële positie van de stichting Friedesse Molen, die de watermolen rijksmonument in stand houdt,  verbeterd. Onder meer door het charity-diner in mei van dit jaar, een initiatief van Antoine Teeuwen als uitbater van Eethuis de Friedesse Molen.  Het charity-diner, waar zeventig gasten aan deelnamen gedurende twee dagen, heeft de stichting een flink bedrag  opgeleverd. Het initiatief krijgt daarmee mogelijk een vervolg. Daarnaast groeit het aantal Vrienden van de Friedesse Molen, dat jaarlijks financieel of met diensten bijdraagt aan de instandhouding van de molen. De Friedesse Molen werd in 2001/2002 voor circa € 1,5 miljoen volledig gerestaureerd maar ook maalvaardig gemaakt door de herbouw van stuw in de Neerbeek. In de molen wordt sindsdien elke zondag graan gemalen zoals dat eeuwenlang gebeurde. Circa twintig vrijwilligers zijn hierbij betrokken, zoals molenaars en gidsen. Een en ander in samenwerking met heemkundevereniging Oos Naer. Resultaat is dat de molen is uitgegroeid tot een ware  toeristische trekpleister. Het 300 jaar oude molenaarshuis vormt een ensemble met de molen en stond decennia leeg. Maar het pand staat er nu weer in volle glorie bij. Het is in ruim een jaar tijd volledig gerestaureerd door de gebroeders Bas en Ruud Boonen uit Neer. Bij die restauratie werd ook de carré-vorm van het molenaarshuis hersteld. Op de fundamenten van de in 1944 vernielde schuur werden twee nieuwe appartementen gebouwd.. Voorts werd de wagenpoort, die toegang geeft tot de binnenplaats, weer opgemetseld waardoor ook dit rijksmonument een echt plaatje is geworden.